De som engagerar sig i inflytande över resurserna där de bor får makt. Makt att rädda en skola, en lanthandel – eller att minska storföretagens inflytande. – Bankens intressen av vinst sammanfaller i stort med de samhällsekonomiska intressena. De tar emot insättningar och slussar vidare till dem som vill låna. Ur samhällsekonomiskt perspektiv är det inte nödvändigt att bankerna maximerar sin vinst – men det ligger i deras intresse för att överleva, säger Pontus Hansson, doktor i nationalekonomi och verksam vid Lunds universitet. Inne på bankkontoret i Malmö får gruppen en efter en lägga fram sina frågor till kundrådgivarna.

En har haft etiska fonder tidigare, och undrar om man inte kan välja en fond som inte bara tar bort de värsta företagen, utan väljer ut de riktigt bra. En annan vill höra om inte pengarna skulle kunna användas till lokala, hållbara projekt – av ideologiska https://besokenbank.se/ skäl. – Vi är så långt ifrån en spekulationsekonomi man bara kan komma, och bankerna spelar en väldigt samhällsnyttig roll. Docksta i Ångermanland är kanske Sveriges främsta exempel på vad det kan innebära att folk tar makt över sin lokalekonomi.

Under Sofielundsfestivalen provade han en enkel modell för mer begripliga samtal om ekonomi. – Man kan ta vissa frågor på golvet, men nu kanske vi ska ta nästa steg och skriva en debattartikel, säger August Nilsson. Peter Borsos, kommunikationschef för området Svensk Bankrörelse, Swedbank, instämmer i den tanken. Den första ”Besök en bank” genomfördes i september i fjol. Eftersom vi är ett litet kansli kan vårt svar ibland dröja något.

På Stadsmissionen i Skåne gör volontärer insatser året runt – men till jul hör extra många av sig och vill hjälpa. När bankbesöket är över sammanfattar deltagarna sina intryck. Ett problem är att banktjänstemännen på golvet inte kan ge så mycket information utan hänvisar uppåt i organisationen. Vi pratade om liknande idéer i våras inom Attac Malmö/Lund. Men under European Social Forum 2010 i Istanbul planerades en aktionsdag mot banker, och då förde vi fram den här idén, säger August Nilsson, en av initiativtagarna. Vad används våra pengar till egentligen, när vi sätter in dem på banken?